Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
άρδευση, συστήματα, λύσεις, σπίτι και κήπος

Το μέλλον της γεωργίας: έξυπνες λύσεις άρδευσης

Η κηπουρική είναι ένα από εκείνα τα “πάθη” που πιθανότατα δεν θα βγουν ποτέ από τη μόδα. Η χαρά και η υπερηφάνεια που προσφέρει η καλλιέργεια και η φροντίδα του κήπου σας είναι ένα συναίσθημα που θέλετε να καλλιεργήσετε με αγάπη και φροντίδα, όπως ακριβώς κάνετε με τα φυτά σας.

Είτε έχετε έναν μεγάλο σε μέγεθος χώρο που σας επιτρέπει να πουλάτε λαχανικά, είτε απλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα τα πιο φρέσκα πιάτα στο τραπέζι, ή αγαπάτε τα λουλούδια και τα καλλωπιστικά φυτά και περιστοιχίζεστε με αυτά σε αφθονία, αλλά ακόμα περισσότερο σας αρέσει η κομψη απλότητα που προσφέρει ένα τέλειο γκαζόν και ένας άψογος φράκτης, όλα γεννιούνται και ζουν με τη βοήθεια του νερού. Ο τρόπος που θα επιλέξετε να τα φροντίσετε θα καθορίσει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της ζωής των φυτών και, σιωπηρά, του κήπου σας. Επιλέξτε τα σωστά συστήματα άρδευσης για τις ανάγκες σας και η κηπουρική θα γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο πάθος!

Γιατί η εγκατάσταση συστήματος άρδευσης είναι η ιδανική λύση για τον κήπο σας;   

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα συστήματα άρδευσης γίνονται όλο και πιο κοινή επιλογή, εις βάρος της κλασικής, χειροκίνητης παραλλαγής:

  • Προγραμματισμός ποτίσματος - ορισμένες καλλιέργειες χρειάζονται πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα ή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, το οποίο μπορεί να γίνει δύσκολο να διαχειριστεί εάν αυτή η ενέργεια εξαρτάται πάντα από ένα άτομο.
  • Κάνουν τη δουλειά τους εν απουσία σας - ο κήπος σας θα πρέπει να λαμβάνει την ίδια προσοχή και φροντίδα ακόμη και όταν λείπετε με την οικογένειά σας για διακοπές ή σε ταξίδι για τη δουλεία σας. Τα έξυπνα συστήματα άρδευσης κάνουν τη δουλειά τους το ίδιο καλά ακόμα και όταν απουσιάζετε. Δεν χρειάζεται καν να τους πείτε ότι λείπετε!
  • Ομοιομορφία ποτίσματος - το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών άρδευσης είναι η ομοιομορφία, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί όταν το πότισμα γίνεται χειροκίνητα. Τα συστήματα άρδευσης εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ποσότητα νερού στη ρίζα κάθε φυτού, αποφεύγοντας το στέγνωμά τους, αλλά και τον “πνιγμό” τους με υπερβολικό νερό.
  • Χρησιμοποιήστε το νερό οικονομικά - τα συστήματα άρδευσης είναι έξυπνες λύσεις που λαμβάνουν καλές αποφάσεις όχι μόνο για την καλλιέργεια σας αλλά και για εσάς τους ίδους. Όχι μόνο χρησιμοποιούν το νερό βέλτιστα, χωρίς σπατάλη, αλλά δεν ξεκινούν κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τη νύχτα για να αποφευχθούν απώλειες εξάτμισης λόγω υπερβολικής θερμότητας.
  • Αναζωογονώντας τον αέρα και δροσίζοντας το έδαφος - το πότισμα του κήπου με τη βοήθεια συστημάτων άρδευσης μπορεί να φέρει επιπλέον υγεία σε εσάς και την οικογένειά σας, όχι μόνο στον κήπο, και αυτό γιατί μερικές δεκάδες λεπτά άρδευσης θα ανανεώσουν τον αέρα και θα συγκρατήσουν τη σκόνη. Επιπλέον, η περιοδική ψύξη του εδάφους θα αποτρέψει την εμφάνιση μυκητιακών ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν την καλλιέργειά σας.
  • Οικονομική εργασία - όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που αφιερώνεται από ένα ή περισσότερα άτομα στο πότισμα. Προσλαμβάνετε συστήματα άρδευσης μία φορά, στη συνέχεια κάνουν τη δουλειά τους υποδειγματικά κάθε μέρα, όσες φορές την ημέρα είναι απαραίτητο.
  • Γρήγορη αποπληρωμή της επένδυσης - αν και η ενσωμάτωση αυτών των έξυπνων τεχνολογιών είναι ακριβότερη από τη χρήση των κλασικών, το κόστος αποδίδεται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της εξοικονόμησης νερού που κάνουν, λόγω της βελτιστοποίησης του ποτίσματος και εξοικονόμησης χρόνου (ή χρημάτων) για χρήση εργασίας. 

 άρδευση, συστήματα, λύσεις, σπίτι και κήπος

Ποια είναι τα σωστά συστήματα άρδευσης για τον κήπο σας; 

Ανάλογα με το μέγεθος του κήπου και της καλλιέργειας, μπορείτε να επιλέξετε την εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης με ψεκαστήρα ή στάγδην.

  • Τα συστήματα άρδευσης με ψεκαστήρες λειτουργούν στην καλλιέργεια σαν σταγόνες βροχής. Αποτελούνται από σωλήνες άρδευσης και ψεκαστήρες που απλώνουν νερό πάνω από το έδαφος, με μικρές πτώσεις και υψηλή πίεση, σαν να βρέχει, και ενδείκνυνται κυρίως για το πότισμα χλοοτάπητα και άλλους χώρους πρασίνου. Μπορούν εύκολα να καλύψουν μεγάλες περιοχές, ο τρόπος διανομής του νερού είναι πολύ πιο οικονομικός από ό, τι στην περίπτωση του ποτίσματος με σωλήνα και η όλη διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί.
  • Τα συστήματα άρδευσης στάγδην προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση από τα συστήματα ψεκασμού. Με την εγκατάσταση σωλήνων που μεταφέρουν νερό απευθείας στη ρίζα του φυτού, θα χρησιμοποιήσουν μόνο την απαιτούμενη ποσότητα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση νερού, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, και αυτό επειδή λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερες πιέσεις. Επιπλέον, η ποσότητα του νερού που χάνεται από την εξάτμιση θα μειωθεί επίσης πολύ. Αυτός ο τύπος συστήματος άρδευσης είναι κατάλληλος για πότισμα καλλωπιστικών φυτών, φράχτες, φυτευτές, λαχανόκηπους, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, καθώς και οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια.

Μιλήσαμε λεπτομερέστερα σε ξεχωριστό άρθρο ιστολογίου για τα οφέλη και τις αρχές λειτουργίας κάθε συστήματος, ώστε να μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό σας και τον κήπο σας.

Κάθε ένα από αυτά τα είδη αρδευτικών συστημάτων μπορεί να είναι έξυπνο σήμερα. Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό, όλοι γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν συστήματα προγραμματισμού και αυτοματοποίησης της διαδικασίας έτσι ώστε όλα να λειτουργούν με τη μέγιστη απόδοση, ακόμη και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Απλά επιλέγετε το επιθυμητό πρόγραμμα και τελειώσατε! Επιπλέον, είναι δυνατό να προγραμματιστούν εξ αποστάσεως, μέσω κινητών εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνο, επωφελείστε, έτσι, από όλα τα πλεονεκτήματα των τελευταίων τεχνολογιών.

 άρδευση, συστήματα, λύσεις, σπίτι και κήπος

Η σωστή άρδευση του κήπου είναι ζωτικής σημασίας γιατί επηρεάζει όλη τη διαδικασία καλλιέργειας φυτών, από την προετοιμασία του εδάφους έως τη σπορά έως τη χρήση λιπασμάτων και την πραγματική ανάπτυξη του φυτού. Με τη βοήθεια ενός συστήματος άρδευσης κατάλληλου για τον κήπο σας, βεβαιώνεστε ότι παρέχετε στα φυτά τη βέλτιστη ποσότητα νερού την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή δοσολογία, με ασφαλή, έξυπνο και πολύ άνετο τρόπο για εσάς. Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε ότι δεν έχετε ποτίσει ομοιόμορφα την καλλιέργεια ή ότι δεν έχετε κανέναν να ζητήσετε να το φροντίσει ενώ βρίσκεστε σε διακοπές. Εάν πάρετε την καλύτερη απόφαση στην επιλογή του συστήματος άρδευσης, αυτός θα πάρει τις καλύτερες αποφάσεις για τη φροντίδα του κήπου σας.

Εάν δεν έχετε ακόμα ό,τι χρειάζεται για να δώσετε στον κήπο σας τη θεραπεία που του αξίζει ή αν ήρθε η ώρα για μια έξυπνη, αυτοματοποιημένη αναβάθμιση, ρίξτε μια ματιά στη γκάμα των οικιακών συστημάτων άρδευσης και ας μιλήσουμε. Μαζί θα επιλέξουμε την καλύτερη επιλογή για την ευημερία και τη μακροζωία του κήπου σας.

Προηγούμενο άρθρο Θέρμανση με υπέρυθρα πάνελ
Επόμενο άρθρο Επιλέξτε το σωστό τζάκι για το σπίτι σας!